• Får behöver mat och vatten, men fåren som ÅMHM larmats om hade varken eller på ön där de lämnats. Arkivfotot som Bengt Hannus tagit har inget med händelsen att göra.
Veterinär Annett Pfeifer och Mia Söderdahl, ordförande i fåravelsföreningen, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 12:05, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 14:03

Övergivna får på holme ska skjutas

I går larmades ÅMHM om ett antal får som observerats på en holme utan mat och vatten.

Ägaren kontaktades av ÅMHM och det konstaterades att fåren var kvar efter att ägaren skulle samla in djuren efter sommarens bete.

- Ägaren hade letat efter dem men kunde inte hitta dem, säger Annett Pfeifer, veterinär på ÅMHM.

Hon säger att djuren nu har fått mat och vatten. De ska senare skjutas eftersom det från allra första början var meningen att djuren skulle föras till slakt.

- Det är helt legitimt, ägaren får bestämma om de ska hämtas därifrån eller om de ska skjutas och det här kanske innebär minst stress för djuren, säger Annett Pfeifer.

Mia Söderdahl är ordförande för fåravelsföreningen och hon säger att det är ovanligt att man lämnar kvar djur på holmar.

- Visst kan det hända att man inte får med sig alla tillbaka, men då behöver man åka tillbaka tills man hittar djuren. Säkert tycker djurägaren med facit i hand att han borde ha handlat annorlunda då det fanns kvar levande djur på holmen.

Fler Nyheter

Kökarbutiken går som väntat

Raimo Virta intervjuas av Hasse Persson-Bru
I somras öppnade den nya butiken i Kökar, efter en tid helt utan butik och en aktieemission som många ville delta i.

Pedagoger kritiska till två skolor inom SÅHD

Lärarna Marie Norrgrann och Mikael Virta intervjuas av Martina Eriksson
Pedagoger på Kyrkby Högstadieskola kritiserar idén om två högstadieskolor inom Södra Ålands högstadiedistrikt. Ålands Radio har tidigare rapporterat att kommunerna inom Södra Ålands högstadiedistrikt har haft delade åsikter om utbyggnaden av Kyrkby Högstadieskola och att Eckerö kommun vill utreda förutsättningarna för att bygga en andra högstadieskola inom ramen för högstadiedistriktet.

Ordentlig vinter bra för vildsvinsjakt

Bengt Granberg intervjuas av Hasse Persson-Bru
-Om det blir en ordentlig vinter är det ganska lätt att jaga vildsvin. Det säger Bengt Granberg som sedan början av 90-talet haft vildsvin i hägn i Eckerö.

"Samarbetsförhandlingar behöver inte betyda kris"

Anders Ekström intervjuas av Nina Smeds
-Samarbetsförhandlingar låter som det är företag som är i kris, men det stämmer inte i alla fall, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström om alla samarbetsförhandlingar på Åland under det senaste halvåret.

Villkorligt fängelse för rattfylleri

En 23-årig man har dömts till villkorligt fängelse i 60 dagar för grovt rattfylleri.

Trafikomläggning planeras för norra linjen

Landskapets upphandlare Sten Schauman och Brändös kommundirektör John Wrede
Landskapsregeringen planerar att ändra trafiken på Norra linjen från den 1 september 2019. Trafikarbetsgruppen i Brändö har fått information om att endast en färja, Alfågeln, skall trafikera linjen Torsholma – Vårdö.

Fibula letade statister

Anna Saarukka, sekreterare i föreningen Fibula
Under lördagen samlade fornföreningen Fibula statister till det brittiska filmbolaget Urban Canyons kommande dokumentär som ska spelas in i Vikingabyn i Saltvik.

Ny ordförande för ÅF presenteras imorgon

Styrelsen för Ålands Framtid har ett förslag på ny ordförande som ska efterträda Axel Jonsson.

Flera gripna av polisen

På kvällen i fredags skrämde två vuxna personer ett barn som var på väg hem på cykel i Klinten i Mariehamn. De två vuxna, som ropade och sprang efter barnet, kunde inte påträffas av polisen.