• Får behöver mat och vatten, men fåren som ÅMHM larmats om hade varken eller på ön där de lämnats. Arkivfotot som Bengt Hannus tagit har inget med händelsen att göra.
Veterinär Annett Pfeifer och Mia Söderdahl, ordförande i fåravelsföreningen, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 12:05, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 14:03

Övergivna får på holme ska skjutas

I går larmades ÅMHM om ett antal får som observerats på en holme utan mat och vatten.

Ägaren kontaktades av ÅMHM och det konstaterades att fåren var kvar efter att ägaren skulle samla in djuren efter sommarens bete.

- Ägaren hade letat efter dem men kunde inte hitta dem, säger Annett Pfeifer, veterinär på ÅMHM.

Hon säger att djuren nu har fått mat och vatten. De ska senare skjutas eftersom det från allra första början var meningen att djuren skulle föras till slakt.

- Det är helt legitimt, ägaren får bestämma om de ska hämtas därifrån eller om de ska skjutas och det här kanske innebär minst stress för djuren, säger Annett Pfeifer.

Mia Söderdahl är ordförande för fåravelsföreningen och hon säger att det är ovanligt att man lämnar kvar djur på holmar.

- Visst kan det hända att man inte får med sig alla tillbaka, men då behöver man åka tillbaka tills man hittar djuren. Säkert tycker djurägaren med facit i hand att han borde ha handlat annorlunda då det fanns kvar levande djur på holmen.

Fler Nyheter

LR ändrar beslut om lägsta vattennivå

Helena Blomqvist intervjuas av Frippe Grandlund.
De som har tillstånd att ta bevattningsvatten från dricksvattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön får ta ut mer vatten, det har landskapsregeringen bestämt. Detta för att avhjälpa den svåra torkan.

Svartlistade bolag i landskapets pensionsfond

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds.
Bolag som producerar kärnvapen och klustervapen och bolag som kränker mänskliga rättigheter finns i de indexfonder som landskapets pensionsfond investerar i.

Vattnet avstängt på del av Ålandsvägen i kväll

Ikväll, torsdag, mellan klockan 22 och midnatt, stängs vattnet av för fastigheter längs Ålandsvägen på sträckan mellan Styrmansgatan och Ålandsplan.

Förhandsröstningen inledd på Sveriges konsulat

Olof Ehrencrona och Marie-Louise Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Från och med i dag är det möjligt att förhandsrösta på Sveriges konsulat i Mariehamn inför det svenska riksdagsvalet som hålls den 9 september.

Bättre halvårsresultat för Viking Line

Jan Hanses intervjuas av Emma Lindvall.
Viking Lines resultat för årets sex första månader är något bättre än för samma period i fjol. Men enligt en halvårsrapport som publiceras i dag visar rörelseresultat ändå en förlust på 13,5 miljoner euro vilket är 1,5 miljoner bättre än för ett år sedan.

Svårt hitta vikarier till äldreomsorgen

Socialdirektör Susanne Lehtinen intervjuas av Owe Sjöblom
Sommaren har varit en utmaning för Trobergshemmet och det som varit mest kämpigt är att personalen har varit för få.

Dagsböter och körförbud

En 24-årig man har av tingsrätten dömts till 40 dagsböter på totalt 320 euro för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Kumlinge utreder skolkök och flyktingmottagande

Socialnämnden i Kumlinge ska utvärdera skolans centralkök. Det har kommunstyrelsen nu beslutat med anledning av en motion i kommunfullmäktige.

Hammarland utanför kommungrupp

Kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg intervjuas av Nina Smeds
Hammarland står fast vid sin åsikt att man inte vill ha en kommunsammanslagning enligt det förslag som finns nu. Den åsikten lade kommunens representanter fram igår under ett möte med kommunutredarna från företaget Henricson Ab.