• Får behöver mat och vatten, men fåren som ÅMHM larmats om hade varken eller på ön där de lämnats. Arkivfotot som Bengt Hannus tagit har inget med händelsen att göra.
Veterinär Annett Pfeifer och Mia Söderdahl, ordförande i fåravelsföreningen, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 12:05, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 14:03

Övergivna får på holme ska skjutas

I går larmades ÅMHM om ett antal får som observerats på en holme utan mat och vatten.

Ägaren kontaktades av ÅMHM och det konstaterades att fåren var kvar efter att ägaren skulle samla in djuren efter sommarens bete.

- Ägaren hade letat efter dem men kunde inte hitta dem, säger Annett Pfeifer, veterinär på ÅMHM.

Hon säger att djuren nu har fått mat och vatten. De ska senare skjutas eftersom det från allra första början var meningen att djuren skulle föras till slakt.

- Det är helt legitimt, ägaren får bestämma om de ska hämtas därifrån eller om de ska skjutas och det här kanske innebär minst stress för djuren, säger Annett Pfeifer.

Mia Söderdahl är ordförande för fåravelsföreningen och hon säger att det är ovanligt att man lämnar kvar djur på holmar.

- Visst kan det hända att man inte får med sig alla tillbaka, men då behöver man åka tillbaka tills man hittar djuren. Säkert tycker djurägaren med facit i hand att han borde ha handlat annorlunda då det fanns kvar levande djur på holmen.

Fler Nyheter

Rumander om Snellmans avgång

Stefan Rumander intervjuas av Felix Quarnström:
ÅCA:s ordförande, Stefan Rumander, ville inte kommentera närmare vilka sakfrågor som Johannes Snellman och styrelsen tyckt olika om, eller vad som ligger bakom Snellmans beslut att avgå från vd-posten.

Odin kör extra med elmontörer

Extra turer med m/s Odin på tvärgående linjen sätts in i dag och på fredag.

Skördeskadekommissionen håller med Petri Carlsson

Annika Hollsten intervjuas av Felix Quarnström:
Skördeskadekommissionen har färdigställt det ersättningsförslag som, om det antas, avgör hur stöden till lantbruket efter sommarens torka kommer att se ut och fördelas.

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Snellman lämnar ÅCA

Johannes Snellman om avgången
Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Johannes Snellman har sagt upp sig. - Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor, det är lite som ett parförhållande, man måste vara lyckliga tillsammans om det ska funka, säger Johannes Snellman.

Fler reste med m/s Eckerö

Antalet gäster som reste med Eckerö Linjen under 2018 var nästan 970.000, vilket är en ökning på 3,3 procent från året före. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Dagsböter för att ha ljugit för polisen

En åländsk 23-årig man har dömts till 45 dagsböter om vardera sex euro för att ha ljugit för polisen under ett förhör.

Högskolans rektor slutar

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) intervjuas av Fredrik Granlund:
Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller har sagt upp sig, det bekräftar skolans kommunikationsavdelning.

Man åtalades för sexuellt antastande

En man åtalades i dag i tingsrätten för två fall av sexuellt antastande som ska ha ägt rum i Mariehamn under samma helg i februari 2017.