Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 12:46Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 15:02
  • Camilla Gunell är vice lantråd och miljöminister. Foto: Ålands Radio.

Otillräcklig lag fördröjer att vattenskyddet uppdateras

Majoriteten av sjöarna som förser oss med dricksvatten saknar fortfarande skyddsområden. Detta trots att det är ett krav som ställs från EU och trots att det är och har varit en uttalad ambition från landskapsregeringen och dess föregångare.

I dag har endast Ålands vatten Ab:s täkter skyddsområden, men reglerna är föråldrade och ger inte tillräckligt skydd.

Ett vattenskyddsområde är en zon runt en sjö som har speciella regler som ska förebygga att vattnet förorenas. Inrättande av vattenskyddsområden är historiskt en känslig fråga, menar miljöminister Camilla Gunell (S). Fördröjningen beror enligt henne främst på att vattenlagen i dag inte specificerar hur man ska hantera de ersättningskrav som följer om markägares nyttjanderätt inskränks. Landskapsregeringen har därför utarbetat ett förslag till ny vattenlag, som dock inte hann gå till omröstning i lagtinget under den här mandatperioden.

Mer om det här i det tredje avsnittet av reportageserien om vattensituationen på Åland: https://alandsradio.ax/dokumentar/reportaget-dricksvattnet-del-3-vattens...

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »