Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 december, 2010 - 07:53Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Östersjön mår allt sämre

Syresituationen i Östersjön är sämre än någonsin. Ytorna med död havsbotten har brett ut sig och torsken får allt svårare att föröka sig. Det visar SMHI:s senaste kartläggning. "I Egentliga Östersjöns djupvatten är syrgassituationen fortsatt mycket allvarlig", säger SMHI-oceanografen Martin Hansson i ett pressmeddelande. De senaste tio åren har syrebristen brett ut sig allt mer i Östersjön, och i år är läget värre än någonsin. En sjättedel av havsbottnen är död och stora delar av själva vattenmassorna lider av akut syrebrist. Detta leder till att algblomningarna ökar och att torsken får allt svårare att föröka sig. Orsaken till den minskande syrehalten är bland annat övergödning och att inflödet av friskt vatten från svenska västkusten har minskat. "Någonting har förändrats i vindar och nederbörd som gör att det blir svårare för vatten från västkusten att komma in i Östersjön" säger Martin Hansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »