Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 november, 2021 - 17:28Uppdaterad: fredag, 19 november, 2021 - 07:14

Oro gällande KSTs funktionsservice

Ålands ombudsmannamyndighet skickade i september i år en skrivelse till Kommunernas socialtjänst, KST, gällande oro som tjänstemän och klienter uttryckt om funktionsservicen inom KST.

Oron har uttryckts av tjänstemän och klienter till Patient- och klientombudsmannen Benjamin Sidorov.
Ålands Ombudsmannamyndighet listar i skrivelsen vad lagen kräver gällande funktionsservice och konstaterar att antalet missnöjen som anlänt till ombudsmannen i år är 16 stycken fram till 21 september.
Motsvarande siffror för 2019 och 2020 är 18 respektive 14.

- Oron som har förts fram stämmer, det beror på att då KST bildades var det enligt lagen omöjligt att få patientuppgifter. Vi visste helt enkelt inte i förväg hur många klienter funktionsservicen rörde. Vi har för få handläggare, säger Katarina Dahlman.

- Vi har nu tillsatt tillfälliga resurser och äskar i budgeten 2022 om fler tjänster. Styrelsen verkar förstå problematiken och har lagt till resurser trots sparkrav, berättar Katarina Dahlman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »