Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 september, 2020 - 06:23
  • Tosarby daghem i Sund. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Oro för ekonomisk kris efter ny lag

De kommuner som anhållit om att skjuta fram ikraftträdandet av landskapslagen om barnomsorg och grundskola, har nu diskuterat detta med landskapsregeringen.

- När en kommun blir trängd ekonomiskt, vad har man då för val – att låna eller bryta mot lagen? Det säger Hammarlands kommundirektör Kurt Carlsson, som är orolig att lagen kan ha en negativ inverkan på kommunens ekonomi.

Även Eckerö, Saltvik, Sund och Vårdö håller med om att lagen kan påverka kommunerna negativt. Landskapsregeringen har nu hört kommunerna och enligt utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd ska det nu diskuteras vidare hur det går att förändra lagen så att kommunerna inte skadas, bland annat med att höja kommunandelarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »