• Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF. Foto: Tomas Tornefjell
Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF (lång version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 13 december, 2018 - 15:08, uppdaterad: fredag, 14 december, 2018 - 09:30

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.

Enligt förbundets verksamhetsledare Mikael Erickson är delegationen tydlig med vad man önskar se, men då han blev delegerad uppgiften av sin styrelse framställdes det på ett helt annat sätt. Förbundets skulder och fordringar uppgår till drygt 37.000 euro.
- Utan pengarna händer inte mycket, säger Mikael Erickson som är villig att göra alla de korrigeringar i redovisningen som Kulturdelegationen begär. Kulturdelegationen har ännu inte har utbetalt 18.000 av de 45.000 euro som delegationen beviljat förbundet i stöd.

Samtliga fyra styrelsemedlemmar inom ÅBF har avgått eller aviserat sin avgång. Detta enligt uttalanden i Nya Åland. Något styrelsemöte kommer därför inte att hållas.
- Jag förstår att den första reaktionen som styrelsen har haft, att bättre fly än illa fäkta verkar lättast, men juridiskt innebär det lite annat att sitta i en styrelse, säger Mikael Erickson som anser att ett bra första steg hade varit att ta sitt ansvar.

Han avser istället sammankalla ett medlemsmöte i början av nästa år för att tillsammans med medlemmarna besluta hur de ska ta saken vidare. Ålands bildningsförbund består av flera medlemsorganisationer inom framförallt kultursektorn.
 

Fler Nyheter

Kraftig brand i Godby

Räddningsledare Karl Nordlund
Just efter 15.30 igår på eftermiddagen kom det ett larm om en brand i ett garage i en radhuslänga i Godby i närheten av Optinova.

Polisen hade en del att stå i

Polisen hade en del att stå under kvällen och natten mellan lördag och söndag.

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.