Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 december, 2017 - 17:32Uppdaterad: torsdag, 21 december, 2017 - 17:46
  • Bert Häggblom. Arkivfoto Totte Vesterlund.

Omröstning om offentlighet i stadsbolag

UPPDATERAD: Det blev många omröstningar när stadsfullmäktige i tisdags klubbade en revidering av koncerndirektiven för stadens bolag.

Obundnas Bert Häggblom föreslog och fick igenom fem ändringar i stadsstyrelsens förslag och Ålands framtids Rolf Granlund föreslog två ändringar och fick igenom en.

Bland de ändringar som Häggblom fick igenom kan nämnas en ny skrivelse om att aktieägare har rätt till information om bolagets verksamhet och finansiella status, och en ny skrivelse om att stadens bolag ska jämställas med de myndigheter de ersätter när det gäller tillämpningen av offentlighetsprincipen. Häggblom ansåg att landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet ska gälla, och vid omröstningen fick han 13 ledamöter med sig och 13 emot sig. Ordförandens röst avgjorde och Häggbloms förslag vann.

Övriga ändringar som godkändes handlade om bestämmelser gällande vd:s semester, uppsägning och lön samt om bestämmelser vid upphandlingar.

Vi ställde frågan till två stadsägda bolag som nu har att ta ställning till hur den nya regeln om att offentlighetsprincipen ska gälla som om bolagen var ett kommunalt verk ska hanteras inom sina respektive organisationer: MCA och vd Richard Johansson samt Mariehamns Energi med styrelseordförande Jörgen Pettersson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »