Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 april, 2018 - 11:43Uppdaterad: onsdag, 4 april, 2018 - 12:02
  • Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Arkivfoto: Bengt Hannus.

Oklart om rehabiliterande psykoterapi

När vårdreformen i Finland genomförs finns en risk att tillgången till hjälp för dem som har psykiska problem blir sämre.

Det här rapporterar Svenska Yle om i dag. Orsaken är att den här typen av psykoterapi nu sköts av FPA men ska överflyttas till de nya landskapen efter vårdreformen.

På Åland administreras också rehabiliterande psykoterapi av FPA och än så länge är det inte klart vem som skulle göra det om FPA inte längre har hand om det.

- Det här är ännu en bieffekt för Ålands del när det gäller jättreformen, säger riksdagsledamot Mats Löfström. Han säger att frågan bereds i en arbetsgrupp och att han ska föra diskussioner med den och ansvariga ministern, familje-och omsorgsminister Annika Saarikko.

I fjol var det 20 ålänningar som till en kostnad av cirka 40.000 euro nyttjade den här formen av psykoterapi som till exempel kan hjälpa i arbetslivet om man lider av utbrändhet eller depression.

- Det här är varken den första eller sista effekten vi ser av vårdreformen, det gäller att lösa frågeeställningarna vartefter de kommer. Det är ändå inte frågan om nån illvilja att göra saker sämre för Åland utan reformen är helt enkelt så pass omfattande, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »