Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 september, 2018 - 05:54Uppdaterad: onsdag, 19 september, 2018 - 06:19
  • Antagningskraven till lusse blir oförändrade nästa år, men ändras 2020. Arkivfoto: Ulf Weman

Oförändrade antagningskrav till lusse nästa år

Antagningskravet på minst 14 poäng för att bli antagen till Ålands lyceum kommer att gälla även 2019. Det har landskapsregeringen beslutat.

Ålands lyceum har på landskapsregeringens begäran utrett hur man ser på möjligheterna att sänka antagningskraven för att undvika en situation där alla studieplatser inte fylls. Rektor Marcus Koskinen-Hagman anser att de nuvarande antagningskriterierna inte bör ändras eftersom risken är stor att elever som inte har tillräckligt höga poäng tvingas hoppa av studierna.

-Mina erfarenheter säger att man behöver ha minst 14 poäng när man antas för att klara de teoretiskt krävande studierna vid Ålands lyceum. Det säger Marcus Koskinen-Hagman.

Utbildningsminister Tony Asumaa säger att landskapsregeringen har tagit till sig Ålands lyceums utredning och att de nuvarande reglerna kommer att gälla även under 2019. Men 2020 blir det samma antagningskriterier för de som söker Ålands lyceum och för de som vill kombinera en yrkeslinje med teoretiska studier vid Ålands lyceum.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »