Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 januari, 2019 - 15:07Uppdaterad: tisdag, 15 januari, 2019 - 17:20
  • Finansminister Mats Perämaa (Lib) håller inte med Bert Häggbloms (Ob) lagmotion om att ersätta elabonnenter med Paf-medel för skador i samband med strömavbrottet efter stormen Alfrida. Foto: Malin Lundberg.

Det offentliga ska inte ta över ansvaret för elnätet

Det är ett dåligt förslag, säger finansminister Mats Perämaa (Lib) om Bert Häggbloms (Ob) lagmotion om att ersätta elabonnenter med Paf-medel för skador uppkomna i samband med strömavbrottet efter stormen Alfrida.

-Ansvaret för att upprätthålla nätet finns hos den som säljer el och det är ingen bra metod att det offentliga delvis tar över det ansvaret, sägar Mats Perämaa.

Han menar att man riskerar att drivkraften minskar för den som ansvarar för att hålla systemet i skick om det offentliga betalar för skador.

-Nu säger jag inte att Elandelslaget skulle göra det, men risken ökar.

Han anser att förslaget är ett populistiskt förslag i valtider. Att ge ersättningen från Paf-medel skulle stöta på en del problem.

-Om man öronmärker pengar via lag för elskador via elnätet riskerar vi att föreningarna får mindre stöd, säger Mats Perämaa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »