Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 februari, 2021 - 06:05

Nytt koncerndirektiv för stadens bolag föreslås

Stadsstyrelsen i Mariehamn har antagit ett förslag till en reviderad version av stadens koncerndirektiv.

Där omfattas ägarpolitiken i förhållande till de samfund där staden har någon form av ägande eller bestämmandeinflytande, till exempel kommunalförbund och bolag som Mariehamns hamn Ab och Mariehamns energi Ab.

I det nya direktivet har man bland annat jobbat fram processen kring styrelsetillsättningar, som inte längre blir en partipolitisk tilldelning av stolarna.

- Vi vill också se en aktivare kommunikation till allmänheten i samband med bolagsstämmor, säger kommunstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib).

- En öppen kommunikation är helt i linje med vår verksamhet, så jag ser positivt på förslaget, säger Mariehamns hamns vd Alef Jansson.

Jörgen Pettersson, som är ordförande för Mariehamns Energi Ab, ser det som positivt att styrelser inte ska tillsätts på politiska grunder.

- Stadens bolag skulle gagnas av att deras ordförande tillsätts på basen av sina meriter och inte efter partiboken, säger Petterson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »