Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2017 - 14:23Uppdaterad: torsdag, 28 december, 2017 - 15:35
  • Henrik Juslin, arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Nytt direktiv underlättar fibernätsutbygge

EU har antagit ett sambyggnadsdirektiv som träder i kraft den 1 januari 2018. Detta för att bland annat underlätta och minska kostnaderna för fibernätsutbygge.

Henrik Juslin, inspektör för el och energi på infrastrukturavdelningen, säger att tanken är att bredbandsföretag ska kunna nyttja pågående grävprojekt och annan nätinfrastruktur såsom stolpbyggnad.
- I och med att det grävs i olika sammanhang kan det vara en vits för bredbandsbolagen att samnyttja grävprojekt, säger han.

Efter årsskiftet ska i princip alla planerade grävprojekt anmälas till en hemsida. Bredbandsföretag har därefter rätt att på begäran få information om de olika företagens grävprojekt och kan på så sätt se om det finns möjlighet till samarbete. Detta betyder dock inte att bredbandsföretagen har absolut rätt till samnyttjande.
- De kan inte bara komma och ställa krav, utan de ska också delta i kostnaden, säger Henrik Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »