Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 december, 2018 - 13:32
  • Bengt Karlsson vid Ålandskomposten tvingas vänta på myndighetsbeslut efter flera besvär. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Nyt beslut krävs om trumkompost

Landskapsregeringens beslut att godkänna Ålandskompostens trumkompost har upphävts av Högsta förvaltningsdomstolen, Hfd.

 I maj 2017 godkände regeringen, med vissa villkor, trumkomposten eftersom den ansågs uppfylla krav som ställs för hantering av animaliska biprodukter, bland annat slaktavfall.

Beslutet ledde till besvär med krav på att det ska upphävas bland annat för att det inte uppfyller kraven i EU:s biproduktförordning. Att Hfd nu skickar tillbaka ärendet till landskapsregeringen beror, enligt miljöjurist Helena Blomqvist, främst på att också frågan om miljötillståndet har skickats tillbka till ÅMHM. Enligt Blomqvist togs 2017 endast ett delbeslut i väntan på att alla andra tillstånd skulle vara klara. För att fatta ett slutligt beslut krävs att både miljötillstånd och bygglov är godkända.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »