Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 december, 2017 - 06:20
  • ÅHS har fått en påfart till en digital motorväg. Arkivfoto: Ida Jansson.

Nyfödda på Åland registreras i realtid

Ett nytt system gör det möjligt för Ålands hälso- och sjukvård att anmäla nyfödda barn direkt till det finländska folkbokföringssystemet och i realtid få tillbaka barnets nyskapade personbeteckning.

IT-utvecklingschefen Emil Eriksson på ÅHS är mycket nöjd.
- Tidigare kunde vi också registrera nyfödda i ett system, men det dröjde alltid några dagar innan vi kunde få barnets personbeteckning i retur, skriver han i ett pressmeddelande.
Enligt Eriksson förenklas nu rutinerna och säkerheten ökar inom ÅHS, samtidigt som ÅHS får möjlighet att ansluta fler tjänster mot övriga myndigheter som anslutit sig till den så kallade informationsleden.

Det är det åländska IT-företaget Consilia som tagit fram lösningen för ÅHS, och vice vd Mikael Lönnqvist liknar det med att man byggt en påfartsväg till en digital motorväg.
- Motorvägen finns nu och vi kommer att se fler myndigheter på Åland som ansluter sig till vägen för att mer kostnadseffektivt hantera ärenden digitalt, skriver Mikael Lönnqvist.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »