Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 11:15Uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 17:09
  • I den nya tjänsten kartor.ax kan du jämföra flygbilder före och efter Alfrida Foto: Landskapsregeringen

Nya flygbilder på stormskadorna

Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.

Lanskapsregeringen ska göra en närmare analys av de nya bilderna, bland annat för att få en bättre bild av var de större skadorna finns.

–Vi vill markera ut områden med mer omfattande skador. I närhet till vägar har vi en bra bild av hur det ser ut, men för mer perifera områden är bilderna intressanta, säger Landskapsforstmästare Mikael Sandvik.

Bilderna kommer också att användas för att i framtiden kunna gå tillbaka och se hur skogarna utvecklas, samt till arbetet med att uppskatta den totala volymen på skadorna. Landskapet skriver i pressmeddelandet att det är svårt att se enskilda vindfällen i slutna skogsbestånd dessutom bör man tänka på att många stormdrabbade områden redan upparbetats när bilderna togs samt att jämförelsebilderna har ytor som avverkats redan under hösten 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »