• I den nya tjänsten kartor.ax kan du jämföra flygbilder före och efter Alfrida Foto: Landskapsregeringen
Mikael Sandvik om de nya bilderna:
Ett längre inslag med Mikael Sandvik (från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 11:15, uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 17:09

Nya flygbilder på stormskadorna

Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.

Lanskapsregeringen ska göra en närmare analys av de nya bilderna, bland annat för att få en bättre bild av var de större skadorna finns.

–Vi vill markera ut områden med mer omfattande skador. I närhet till vägar har vi en bra bild av hur det ser ut, men för mer perifera områden är bilderna intressanta, säger Landskapsforstmästare Mikael Sandvik.

Bilderna kommer också att användas för att i framtiden kunna gå tillbaka och se hur skogarna utvecklas, samt till arbetet med att uppskatta den totala volymen på skadorna. Landskapet skriver i pressmeddelandet att det är svårt att se enskilda vindfällen i slutna skogsbestånd dessutom bör man tänka på att många stormdrabbade områden redan upparbetats när bilderna togs samt att jämförelsebilderna har ytor som avverkats redan under hösten 2018.

Fler Nyheter

Ett steg närmare gemensam räddningsmyndighet

Ett avtalsförslag till gemensam räddningsmyndighet godkändes igår i stadsfullmäktige.

Johanna Mattila nu klar som ny rektor för högskolan

Johanna Mattila är nu klar som ny rektor för högskolan. Det beslutade minister Tony Asumaa på enskild föredragning igår.

LR tecknar stora avtal med Åda Ab

Landskapsregeringen har antecknat flera omfattande avtal tillsammans med Åda Ab värda över hundratusen euro.

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.