Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 november, 2021 - 13:08Uppdaterad: tisdag, 23 november, 2021 - 15:30

Nya åtal väcks mot Eckeröskytten

Åtal för grov skadegörelse, miljöförstöring och våldsamt motstånd mot tjänsteman har nu väckts mot den man som i oktober eldade upp sin frus egendom på sin gård i Eckerö.
 

Mannen är tidigare dömd till knappt sju års fängelse i hovrätten, bland annat för för försök till mord, efter att ha avlossat ett antal skott med luftgevär mot poliser i januari 2017, och var vid det här tillfället villkorligt frigiven.

Kvällen före incidenten hade han ringt Alarmcentralen vid två tillfällen och uttryckt sig på ett sådant sätt att både de operatörer och den äldre konstapel han talade med bedömde honom som instabil och självdestruktiv.
Han uttryckte även ett flertal hot mot polisen, som åkte till hans gård och samtalade med mannen, men valde att inte närma sig huset då mannen hade sju vakthundar.
Efter några timmar ansåg de att situationen hade lugnat ner sig så mycket att de kunde lämna platsen.

Dagen därefter anmälde mannens fru att han tänt eld på hennes egendom ute på gården samtidigt som han skickat meddelanden till henne där han velat provocera fram en respons.
Enligt henne ska det ha rört sig om i princip all hennes lösa egendom samt ett flertal saker med stort känslomässigt värde, varför skadegörelsen bör anses vara grov.

Mannen har erkänt sig skyldig till skadegörelse, men nekar till att den skulle varit grov.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln framkom att åtal för våldsamt motstånd mot tjänsteman inte skulle väckas. I själva verket har även ett sådant åtal väckts.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »