Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 februari, 2018 - 11:46
  • 2016 stängdes Lilla Holmen i mariehamn på grund av fågelinfluensa. Arkivfoto.

Ny typ av fågelinfluensa i Sverige

En ny typ av fågelinfluensa har upptäckts hos en örn som avlidit hos en viltrehabiliterare i Blekinge i Sverige. Analysen visade att örnen hade fågelinfluensa av typen H5N6. En typ av virus som inte tidigare har påvisats i Sverige.

Enligt Jorbruksverket i Sverige är det i huvudsak vilda fåglar som drabbats av viruset i Europa, men det har även rapporterats några utbrott på tamfågel, inklusive enstaka kommersiella fjäderfäbesättningar. Veterinär Ketzia Karring på ÅMHM har inte hört talas om fallet i Sverige, men hon påminner om vikten av goda smittsskyddsrutiner för att förhindra kontakt mellan tama- och vilda fåglar.

-Från början av mars till slutet av maj ska man ha sina tamfåglar inne eller under tak och bakom dubbla finmaskiga nät så att de inte kan komma i kontakt med vilda fåglar. Det säger veterinär Ketzia Karring på ÅMHM.

Viruset H5N6 som upptäcktes hos den avlidna örnen är nära besläktat med H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar i Sverige under 2016 och 2017.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »