Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 oktober, 2018 - 07:03Uppdaterad: fredag, 26 oktober, 2018 - 13:25
  • En speicalrevision har gjorts om upphandlingar inom Mariehamns hamn Ab. Arkivfoto: Malin Lundberg

Ny revisionsrapport om hamnbolaget

Specialrevisionen om misstänkta närståendetransaktioner inom Mariehamns hamn Ab visar att det kan ha förekommit beställningar som står i strid med bolagets policy för upphandling av varor och tjänster.

Det gäller hamnbolagets anlitande av en elfirma som ägs av tidigare vd Leif Ahlqvists son. Under åren 2015-2018 anlitades elbolaget för tjänster som totalt kostade 421.000 euro.

I revisionen påpekas att den som deltar i upphandlingsprocesser, enligt policyn, inte får ha personliga engagemang som kan stå i konflikt med bolagets intressen och att var och en själv ansvarar för att anmäla jäv. Av revisionsrapporten framgår att styrelsen för Mariehamns hamn Ab inte behandlat frågan om vd:s möjliga jäv vid upphandlingarna.

Tidigare i veckan kom en revisionsrapport som visade att hamnchefen, före bolagiseringen, också direktupphandlat av samma elfirma under åren 2011-2014.

Ålands Radio har sökt Leif Ahlqvist för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »