Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 januari, 2020 - 06:24Uppdaterad: tisdag, 21 januari, 2020 - 10:38
  • När nya barnomsorgslagen träder i kraft kan behovet av tillfälliga platser på daghem öka. Arkivbild

Ny lag ger plats åt fler på daghem

När nya barnomsorgslagen träder i kraft 2021, får barn rätt till barnomsorg i vistelsekommunen. Så som lagen är skriven i dag ska barnens barnomsorg ske i hemkommunen.

- Så om du till exempel jobbar inom en säsongsbransch och har barn med dig som vistas i kommunen under en tid, så har barnet rätt att få barnomsorg i just den kommunen även om barnet inte är skrivet i kommunen, säger Pamela Sjödahl, barnomsorgschef i Mariehamn.
Även rätten till barnomsorg på grund av särskilda skäl blir utökade. Om det finns speciella omständigheter blir kommunen skyldig att ordna barnomsorgsplats i barnets vistelsekommun.

- Jag tror att det för många kommuner kommer att innebära ett utökat behov av barnomsorgsplaster, så för många blir det säkert en investeringsfråga, säger Sjödahl.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »