Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 oktober, 2021 - 06:14Uppdaterad: onsdag, 20 oktober, 2021 - 11:42
  • Landskapsregeringen.Foto Johan Ågren

"Ny lag får inte försätta Åland i sämre läge"

Föräldraskapslagen får inte riskera att bli mindre effektiv eller informationssäker eller leda till andra negativa konsekvenser på Åland jämfört med riket.

Det svarar landskapsregeringen på regeringens förslag till ny föräldraskapslag och andra lagar i samband med den. För det första påpekar landskapsregeringen att utkastet till förslag inte finns i sin helhet på svenska, vilket gjort att det varit svårt att bilda sig en heltäckande uppfattning. I förslaget finns avsikten att göra dokumenttrafiken till myndigheten digitaliserad, med undantag för Åland där man inledningsvis fortsätter med pappersblanketter. Det får inte försätta Åland i ett sämre läge, skriver landskapsregeringen. Man betonar också att alla aktuella blanketter och dokument samt information och utbildning om den nya lagstiftningen även behöver finnas på svenska. Dessutom skriver man att riket inte kan påföra kommunerna eller en landskapsmyndighet nya uppgifter i samband med att man i riket inför välfärdsområden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »