• Harry Jansson kritiserar att HD i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet. Arkivfoto: Ulf Weman.
Harry Jansson (C) var kritisk både mot HD och landskapsregeringen i lagtinget i dag:
Publicerad: onsdag, 30 augusti, 2017 - 15:23

Ny kritik i lagtinget mot HD

Högsta domstolen har än en gång gjort ett ingrepp mot självstyrelsen. Centerns Harry Jansson var i lagtinget i dag kritisk mot HD för att domstolen i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet.

Kritiken gällde också landskapsregeringen, som nu föreslår en ändring i lagen så att HD skall godkänna den, utan att markera sitt ogillande.

- Jag är för min del inte beredd att släppa igenom lagförslaget utan att göra en kraftig markering, sa Harry Jansson.

Han menar att Högsta domstolen i Helsingfors inte alltid skall avgöra om en åländsk lag strider mot EU-rätten, utan göra som i fall med finländsk lagstiftning, begära förhandsbesked av EU-domstolen. Kritiken mot HD var enig tidigare i somras i två andra fall, men nu i fallet med vilken utbildning som behövs för att granska hissars säkerhet, tycker inte landskapsregeringen och näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, att frågan har självstyrelsepolitisk vikt.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.