Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 januari, 2017 - 13:30Uppdaterad: torsdag, 5 januari, 2017 - 15:49
  • Nya krav ställs på rening av fartygens barlastvatten. Foto: Godby Shipping.
  • Vd Olof Widén ser de nya kraven som en dyr utmaning. Foto: Tomas Tornefjell.

Ny konvention pressar rederier

I september träder den internationella barlastvattenkonventionen i kraft och den ställer stora krav på rederierna.

 Konventionen har nu ratificerats och godkändes av den internationella sjöfartsorganisationen IMO redan år 2004. Den innebär att fartyg i internationell trafik måste rena sitt barlastvatten för att förhindra invasiva arter att ta sig in i nya ekosystem och orsaka skada. För att göra detta måste fartygen under en övergångsperiod investera i teknisk utrustning som riskerar bli en dyr historia.

-Det blir den största utmaningen under 2017. Mest kännbart blir det för tankers och bulkers, för ett tankfartyg kan det handla om flera miljoner euro. Det ska också finnas utrymme för utrustningen, säger Olof Widén, vd för Rederierna i Finland.

Dan Mikkola som är vd för Godby shipping säger att konventionen är något man får leva med, men att det blir en stor kostnad.

-Mellan 200.000 och 500.000 euro per fartyg räknar jag med. Det kan handla om till exempel kemisk rening eller om strålning av vattnet, enligt Dan Mikkola.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »