Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 14:47Uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 17:22
  • Intendent Silvana Fagerholm-Sjöblom, minister Tony Asumaa, projektledare Yana Jahrén, landskapsarkivarie Viveka Löndahl och fastighetsverkets vd Stefan Rumander. Foto: Axel Eriksson.

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

-Kostnadskalkylen ligger på 2,75 miljoner euro, säger Tony Asumaa.

Exakt hur besökscentret kommer att se ut är ännu inte klart men den grupp som arbetat med projektet har släppt en rapport som specificerar vad det är man vill uppnå. Bland annat poängterar man att det är ett besökscentrum och inte ett museum.

-Man ska satsa på digitala lösningar, arbeta med storytelling och berätta den komplexa historian om Åland, säger landskapsantikvarie Viveka Löndahl, som är sekreterare i arbetsgruppen.

Utöver besökscentret har man också beslutat att finansiera portalen visitkastelholm.ax som ska tillgängliggöra information kring Kastelholmsområdet, och en digital plattform för ett projekt som skall vägleda människor till fortsatt utbildning eller nya arbetsmöjligheter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »