Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 november, 2018 - 19:47Uppdaterad: onsdag, 21 november, 2018 - 07:09
  • Alexandher Luukas hördes i tingsrätten

Nu hoppas Alexandher på hovrätten

I januari föll tingsrättens dom mot då 26-årige Alexandher Luukas. För rånet av en bekant dömdes han till sex månaders ovillkorligt fängelse, bara strax över minimigränsen på fyra månader i straffskalan.

Enligt åtalet ska han ha satt en kniv mot halsen på sin bekant, och åsamkat denne ett skärsår, för att komma över en mobiltelefon och en mindre summa pengar.

Samtidigt var hans flickvän hemma, gravid i tredje månaden. Luukas hade vid tillfället ett reseförbud utfärdat av polisen, som bland annat krävde att han skulle hålla sig på en känd adress mellan 22 och 06 varje dag.

Men flickvännen, som själv åkte till polisstationen för att erbjuda sig att vittna om att Luukas var hemma med henne vid tiden för rånet, hördes aldrig av polisen.

Kniven som ska ha använts vid rånet har heller aldrig påträffats. Såvitt känt finns, eller fanns, alltså inget vapen. Målsägaren, rånoffret, gick inte till sjukhuset efter händelsen, så ingen läkare har uttalat sig om var såret har kommit ifrån.

Allt det här ägnade Luukas försvare, Trond Hornseth, tid åt under tisdagens hovrättsförhandlingar. Luukas har själv överklagat tingsrättens dom, som alltså inte vinner laga kraft förrän hovrätten sagt sitt.

Dom meddelas inom en månad.

Så vem är egentligen Alexandher Luukas? Han är dömd för olika brott vid ett tjugotal tillfällen, och har tidigare suttit både häktad och i fängelse. Han lever tillsammans med sin fästmö och sonen i Norge, där han har ett fast jobb som förman på en rivningsfirma. Fälls han även i hovrätten måste han inställa sig i Finland för att sitta av sitt ovillkorliga, sex månader långa, fängelsestraff.

 

Fotnot: Alexandher Luukas har själv valt att uttala sig under sitt riktiga namn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »