Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 juni, 2018 - 06:47
  • ÅMHM:s provtagningar i mynningen till Jomalaviken visar på normala värden både när det gäller bakterier, kväve och fosfor. Arkivfoto

Normala värden i Jomalaviken

ÅMHM:s provtagningar i mynningen till Jomalaviken visar på normala värden både när det gäller bakterier, kväve och fosfor.

Det menar myndighetens tillsynsinspektör Linda Siltala och säger att man nu väntar på regn innan man tar uppföljande prover.

Det var förra veckan som tre Jomalabönder slog larm i Ålandstidningen. Detta efter att två vattenpumpar gått sönder i ett av Jomala kommuns pumphus och avloppsvattnet rann ut i ett utfallsdike som mynnar ut i Jomalaviken.

Bönderna brukar bevattna åkrarna med vatten från diket.

Trots provresultatet så har jag helt slutat ta vatten från det diket till potatisarna. I lördags såg det lite bättre ut och luktade lite bättre. Men nu hoppas jag på regn istället, säger Jan-Olof Karlsson som är en av de tre bönderna.

Han trodde att provtagningarna skulle ske i diket och inte i Jomalaviken.

- Det måste ju vara kommunen eller ÅMHM:s ansvar att det blir gjort, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »