Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 april, 2018 - 11:34Uppdaterad: tisdag, 24 april, 2018 - 13:30
  • Styrelseordförande Roger Jansson, viceordförande Sara Kemetter och vd Leif Ahlqvist presenterade hamnbolagets resultat. Foto: Marika Kvarnström

Nödvändig vinst för hamnbolag

Totalt blev det en vinst på drygt 2,2 miljoner euro för Mariehamns hamn år 2017. Det är närmare 500.000 mera än året innan. Hamnbolagets omsättning är drygt 8,3 miljoner euro. Ökade intäkter från hamntrafiken och ökade hyresintäkter är två orsaker till resultatet.

Men vinsten behövs. Nu väntar nämligen ombyggnaden av kaj tre med en budget på 15-20 miljoner euro och den planeras vara klar till sommaren 2020 då också Viking Lines nya fartyg ska börja angöra hamnen. Delar av projeketet är EU-finansierat.

Under året har man bland annat satsat på en uppfräschning av hamnterminalen.

De långväga kryssningresenärerna har fått hiss samt trappa upp till Birkaterminalen för att lättare kunna ta sig in till staden. Det som väntar är bland annat en uppgradering av klintkajen samt att hamnbolaget funderar på att anlägga en småbåtshamn i Korrvik och eventuellt också bygga en restaurang där. Det framkom under dagens pressträff då man presenterade bokslutet.

Dessutom ingår det i verksamheten att bevara de K-märkta sköljhusen vid Pommern. Det finns tankar på att ett av dem ska bli ett museum.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »