Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 augusti, 2019 - 08:02Uppdaterad: fredag, 9 augusti, 2019 - 09:23
  • Allvarliga störningar i telefontrafiken på hela Åland igår kväll. Arkivfoto: Henrik Säll.

Nödnumret kunde inte nås på grund av störningar

Nödnumret 112 kunde inte nås, varken via fasta telefonnätet eller GSM-nätet, på hela Åland under en tidsperiod, troligen två timmar, sent igår kväll. Detta på grund av störningar i telefontrafiken.

Alarmcentralen och polisen uppmanade hjälpsökande att ta sig till kommunernas bemannade brandstationer, vid behov av ambulans, brandkår eller polis. Ålands Radio och TV informerade också om detta i våra kanaler och på webben.

Under dessa två timmar uppsöktes en av brandstationerna för att larma om ett pågående sjukdomsfall.

Jourhavande befälhavaren, räddningsinspektör Thomas Mattsson, hänvisar vid 06-tiden idag när radion når honom till telefonbolagen – Mariehamns telefon, Ålands telefon och Ålcom – för information om vad det tekniska felet berodde på.

Efter mycket runtringande får Ålands Radio vid 08-tiden en första kommentar från Ålcoms t.f. vd Tom Bengtsson, som befinner sig på semester utanför Åland. Även Ålands telefons vd och tekniska chef Jonas Sundborg, också han på semester, hänvisar till Bengtsson.

-Vi håller just nu på att utreder vad exakt vad som hände så jag kan ännu inte i detalj redogöra vad som hände rent tekniskt. Vi hade ett avbrott och måste starta om vår utrustning och då kom det igång igen. En incidentrapport görs och vi går igenom den när alla är på gång igen, men nu har de ju varit uppe och jobbat natt för att fixa felet. Under dagen kommer vi veta mera, säger Ålcoms Tom Bengtsson.

På hemsidan kris.ax publicerades informationen om störningarna igår klockan 22:21, och information om att telefontrafiken var igång igen klockan 23:34. Men på räddningsverket uppger man att störningarna upptäcktes redan innan klockan 22, och att de frivilliga brandkårerna då snabbt kunde bemanna kommunernas brandstationer, samt att det varade i ungefär två timmar. Enligt en inledande kommentar från Ålcom rörde det sig om ett cirka en timme långt driftsproblem.

 

 

 

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »