Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 februari, 2018 - 14:25
  • Landskapsfärjor kan inte köras med fiskdiesel eftersom det inte är certifierad enligt europeisk standars. Arkivfoto: Malin Lundberg

Nej till fiskdiesel för landskapsfärjor

Det miljöarbete som utförs genom utvecklandet av fiskdiesel är värdefullt, men den är inte lämplig som bränsle för landskapsfärjorna.

 Det svaret får Ulf Grüssner och bolaget Petrolax Ab på en förfrågan till landskapsregeringen om att sälja fiskdiesel till landskapsfärjorna.

I svaret från vicelantrådet Camilla Gunell, socialdemokrat, hänvisas till en rapport från Högskolan på Åland enligt vilken fiskoljan innehåller stora mängder omättade fetter. Det gör den mindre lämplig som råvara för diesel och omöjliggör certifiering enligt europeisk standard som är ett av kraven vid landskapets upphandling av bränsle. Landskapsregeringen konstaterar också att det med nuvarande lagstiftning inte är möjligt att premiera fiskodlare som levererar råvara till produktion av fiskdiesel genom utökade odlingsvolymer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »