Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 augusti, 2018 - 13:34

Naturliga orsaker bakom Torpfjärdens torrläggning

Det låga vattennivåerna i Torpfjärden i Jomala har inte orsakats av vägarbetena och installationen av den nya vägtrumman som ersatt den gamla. Den bedömningen gör landskapets fiskeribyrå efter att ha gjort studier på plats.
Enligt fiskeribyrån har vattenståndet har varit lågt ända sedan februari. Naturliga trösklar har därför begränsat inflödet av havsvatten. Detta i kombination med den höga avdunstningen under sommaren har gjort att stora delar av Torpfjärden torrlagts.
Projektledare Linda Sundström förklarar att man gjorde salthaltsmätningar i vattnet innanför och utanför vägbanken för att upptäcka eventuella spärrar kopplade till vägbygget. Enligt henne tyder dock provresultaten på att det är en genomströmmning och att vattnet byts ut på båda sidor om vägbanken. En utförligare rapport väntas bli klar inom de närmaste veckorna, men några åtgärder eller ytterligare mätningar är enligt henne inte aktuella just nu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »