• Vårdöbrobygget är redan på gång men fler broprojekt väntar. Arkivfoto: Nina Smeds
Publicerad: torsdag, 17 maj, 2018 - 06:36, uppdaterad: torsdag, 17 maj, 2018 - 06:50

Naturinventeringar för broprojekt

De naturinventeringar under vatten som krävs för första delen av landskapets broutbytesprojekt görs av Alleco Ab från Helsingfors.

 Fyra företag hade lämnat anbud på konsultuppdraget och av dem var Alleco billigast. Anbuden varierade mellan 17.670 och drygt 52.000 euro.

-Inventeringarna görs för att kunna förutse projektens påverkan på miljön, säger projektchef Ian Bergström på landskapets infrastrukturavdelning.

Enligt honom gäller uppdraget nu de första fem åren av det tioåriga broutbytesprojektet. De aktuella broarna är Dånöbron i Geta, Djurholmssunds- och Långholmsströms- samt Askörsbroarna i Brändö och Kastörsbron i Kumlinge.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.