Publicerad: onsdag, 13 juni, 2018 - 13:35, uppdaterad: onsdag, 13 juni, 2018 - 14:01

Nämnd vill höras om minnesmärke

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn har hand om stadens konstverk och borde därför höras om planerna på ett minnesmärke som planeras i Esplanaden. Det anser nämnden som uppmanar stadsstyrelsen att höra den om planerna på det omdiskuterade minnesmärket över Gunnar Eklund.

En förening som består av tidigare anställda vid Viking Line vill sätta upp ett minnesmärke över Eklund som var en av initiativtagarna till färjtrafiken.

Enligt planerna ska minnesmärket placeras i Esplanaden och kultur- och fritidsnämnden anser att det är konstigt att den inte hörts i ärendet. Stadsstyrelsen godkände redan i februari att minnesmärket placeras i Esplanaden mitt emot Viking Lines kontor. I det beslutet sägs att infrastrukturnämnden kan besluta om upplåtande av allmän mark men att minnesmärken över enskilda personer bör underställas stadsstyrelsen.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.