Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 februari, 2019 - 15:28Uppdaterad: torsdag, 14 februari, 2019 - 17:16
  • ÅHS-personal som inte vaccinerat sig kan behöva använda munskydd. Arkivbild

"Munskydd är inte diskriminering"

Att sjukvårdspersonal tvingas bära munskydd till följd av att de inte låtit vaccinera sig kan inte ses som diskriminering från arbetsgivarens sida. Det säger Mikko Valkonen som är regionöverläkare på regionförvaltningsverket för södra Finland, som är den myndighet som handhar arbetsrättsfrågor.

-Det är samma regler när det gäller annan utrustning som till exempel skyddshandskar och skyddsförkläden, inte är de heller diskriminerande, säger Mikko Valkonen.

I går rapporterade Ålands Radio om att personal på ÅHS som inte vaccinerat sig i vissa fall känner sig utpekade och diskriminerade då de tvingas bära munskydd.

-De som tagit vaccin kan inte smitta ned andra men ovaccinerade kan ha början till influensa och sprida smittan till patienterna. Då kan man flytta personalen till andra arbetsuppgifter där de inte kan smitta patienter säger Mikko Valkonen.

Ålands chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen uppskattar att lite mer än hälften av ÅHS-personalen är vaccinerad mot influensan, och att omplacera de som inte tagit vaccinet från de kritiska områdena är inte realistiskt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »