Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 augusti, 2019 - 10:23
  • Minister Mika Nordberg. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Ministern: Oklar ansvarsfråga är nackdelen med driftsentreprenader

Oklar ansvarsfråga vid tekniska fel är nackdelen med de driftsentreprenader som idag dominerar skärgårdstrafiken. Det menade infrastrukturminister Mika Nordberg (mså) när han ställdes till svars av Åland Idags Rasmus Lindqvist efter skarp kritik från skärgårdsresenärer efter tekniska problem som orsakat förseningar och inställda turer.

-Varje trafikstörning är en trafikstörning för mycket, sade Nordberg.

Han betonade ändå att informationen om trafikstörningar bättre når ut till kunderna än tidigare, vilket är postitivt.

Majoriteten av skärgårdstrafikens fartyg ägs av landskapet, men den dagliga driften är numera satt på entreprenad.

-Det var en bra åtgärd för att vi inte skulle behöva dra ner på turtätheten, men baksidan på medaljen är gränsdragningen när det gäller orsaken till tekniska problem. Hur mycket handlar de här tekniska felen om att det är åldersstigna fartyg och hur mycket handlar om att du inte bytt ett filter eller skruvat tillbaka en skruv. Det är nackdelen med driftsentreprenad. I landskapsregeringen har man tittat på totalentreprenad, och jag tror det är vägen framåt för då vet man vem som har hela ansvaret för fartyget, sade Mika Nordberg.

Hela intervjun finns på vår hemsida under Åland Idag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »