Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 juli, 2021 - 14:46Uppdaterad: måndag, 19 juli, 2021 - 16:55
  • Staten ska ersätta en väsentlig del av covid-19-kostnaderna, skriver ministeriet. Arkivfoto.

Ministeret ger svar: Staten ersätter testkostnader

Avsikten är att ersättningarna till kommuner, samkommuner och landskapet Åland för social- och hälsovårdens covid-19-kostnader till väsentlig del ska genomföras 2021 med statsunderstöd. Det skriver Social- och hälsovårdsministeriet i dag i ett svar till landskapsregeringen.

Ministeriet skriver också att riksregeringen jobbar med att ta fram ett statsunderstöd som tillsammans med annan statlig finansiering till fullo ska ersätta kostnader för testning och höjd testkapacitet, smittspårning, karantän, vård av patienter, hälsosäkerhet i samband med resor samt vaccin.

Ministeriet skriver i brevet att man ser Ålands insats i bekämpningen av covid-19 som ytterst viktig.

- Vi önskar att Åland fortsätter sina åtgärder och på ett övergripande sätt i sin verksamhet beaktar även de ändringsbehov som ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar medför, skriver ministeriet.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) sade under landskapsregeringens presskonferens att han vill tacka de tjänstemän som arbetat med ärendet. Han säger att landskapsregeringen är väldigt glada att kostnaderna för testerna och kontrollerna inte faller på landskapet eller ÅHS.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är också glad att ministeriet nu ger ett enligt honom tydligt skriftligt svar om att staten ska stå för testkostnaderna.

- Förra veckan kom ett tydligt besked muntligt, men ett intetsägande svar skriftligt. Det skapade en stor osäkerhet. Det här svaret undanröjer nu, enligt min mening, den osäkerheten och det är jag mycket glad för, skriver Mats Löfström på sin facebooksida.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »