Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 november, 2020 - 15:50Uppdaterad: torsdag, 12 november, 2020 - 06:06
  • Nina Fellman uttryckte oro över tillsynen av KST. Arkivbild.

Minister garanterar ÅMHM-resurser

Vad händer om kommunerna inte har råd och därmed inte kapacitet att uppfylla det som enligt lagen krävs av Kommunernas socialtjänst, KST?

Nina Fellman (S) uttryckte sin oro i lagtingsdebatten för hur tillsynen av KST:s verksamhet ska skötas. Enligt lagen är det ÅMHM som har tillsynsansvaret, men ÅMHM har inte fått utökade resurser för ändamålet menade hon. Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) svarade att KST ägs av kommunerna och att det därför är de som måste diskutera hur KST ska klara av sitt uppdrag. Nina Fellman ville ha svar på vad landskapsregeringen kan göra.

-Bedömer ministern att ÅMHM har kapaciteten att ha tillsynsansvaret om KST inte fungerar, frågade hon.
Minister Holmberg-Jansson svarade att hon löser det i sånt fall.

-Om det kommer fram att det inte räcker till, att kommunerna inte klarar av att följa lagen så ska jag att se till att ÅMHM har de resurser som behövs, sade hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »