• Kjell Rosén tror att ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Kjell Rosén intervjuas av Peter Grönholm:
Längre intervju med Kjell Rosén
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 11:15, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 13:11

”Mini-uppsving” för ungdomsföreningarna

De åländska ungdomsföreningarna har under de senaste årtiondena fört en tynande tillvaro. Men den avgående verksamhetsledaren för Ålands ungdomsförbund, Kjell Rosén, ser ändå att det finns ett visst ökat intresse för föreningsliv.

-Det finns en ny generation som intresserar sig för ungdomsföreningarna. Man skulle kunna kalla det för ett mini-uppsving. Och några fler föreningar har jag allt fått igång under mina åtta år, säger han.

Kjell Rosén anser att det största praktiska problemet i dag är att många av ungdomslokalerna är i dåligt skick. Samtidigt går pengarna som man drar in från de aktiviteter som ordnas av föreningarna nästan oavkortat till att rusta upp lokalerna, vilket lämnar litet ekonomiskt utrymme för att ordna nya aktiviteter.

Den övervägande trenden är att intresset för ideellt föreningsarbete svalnar i de yngre generationerna, men Kjell Rosén anser inte att ungdomsföreningarna spelat ut sin roll.

-Ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Det är en plats för de unga att mötas socialt i det verkliga livet och inte enbart på nätet.

Efter åtta år lämnar Kjell Rosén nu över stafettpinnen till Helén Österlund, som är ny verksamhetsledare för ungdomsförbundet.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.