Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 11:15Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 13:11
  • Kjell Rosén tror att ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

”Mini-uppsving” för ungdomsföreningarna

De åländska ungdomsföreningarna har under de senaste årtiondena fört en tynande tillvaro. Men den avgående verksamhetsledaren för Ålands ungdomsförbund, Kjell Rosén, ser ändå att det finns ett visst ökat intresse för föreningsliv.

-Det finns en ny generation som intresserar sig för ungdomsföreningarna. Man skulle kunna kalla det för ett mini-uppsving. Och några fler föreningar har jag allt fått igång under mina åtta år, säger han.

Kjell Rosén anser att det största praktiska problemet i dag är att många av ungdomslokalerna är i dåligt skick. Samtidigt går pengarna som man drar in från de aktiviteter som ordnas av föreningarna nästan oavkortat till att rusta upp lokalerna, vilket lämnar litet ekonomiskt utrymme för att ordna nya aktiviteter.

Den övervägande trenden är att intresset för ideellt föreningsarbete svalnar i de yngre generationerna, men Kjell Rosén anser inte att ungdomsföreningarna spelat ut sin roll.

-Ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Det är en plats för de unga att mötas socialt i det verkliga livet och inte enbart på nätet.

Efter åtta år lämnar Kjell Rosén nu över stafettpinnen till Helén Österlund, som är ny verksamhetsledare för ungdomsförbundet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »