• Kjell Rosén tror att ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Kjell Rosén intervjuas av Peter Grönholm:
Längre intervju med Kjell Rosén
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 11:15, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 13:11

”Mini-uppsving” för ungdomsföreningarna

De åländska ungdomsföreningarna har under de senaste årtiondena fört en tynande tillvaro. Men den avgående verksamhetsledaren för Ålands ungdomsförbund, Kjell Rosén, ser ändå att det finns ett visst ökat intresse för föreningsliv.

-Det finns en ny generation som intresserar sig för ungdomsföreningarna. Man skulle kunna kalla det för ett mini-uppsving. Och några fler föreningar har jag allt fått igång under mina åtta år, säger han.

Kjell Rosén anser att det största praktiska problemet i dag är att många av ungdomslokalerna är i dåligt skick. Samtidigt går pengarna som man drar in från de aktiviteter som ordnas av föreningarna nästan oavkortat till att rusta upp lokalerna, vilket lämnar litet ekonomiskt utrymme för att ordna nya aktiviteter.

Den övervägande trenden är att intresset för ideellt föreningsarbete svalnar i de yngre generationerna, men Kjell Rosén anser inte att ungdomsföreningarna spelat ut sin roll.

-Ungdomsföreningarna behövs mer än någonsin. Det är en plats för de unga att mötas socialt i det verkliga livet och inte enbart på nätet.

Efter åtta år lämnar Kjell Rosén nu över stafettpinnen till Helén Österlund, som är ny verksamhetsledare för ungdomsförbundet.

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.