• I morse kom larmet om rökbildning i sjukhusets C-hus och ÅCS har därför beredskapsläge. Man uppger ändå att läget är under kontroll.
Publicerad: torsdag, 18 april, 2019 - 09:22, uppdaterad: torsdag, 18 april, 2019 - 12:50

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Larmet gick runt 8:30 och 13 patienter har evakuerats från byggnaden och förts till akuten för undersökning. ÅHS meddelar att läget för närvarande är under kontroll. Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen säger att alla som evakuerats är oskadda och ingen i behov av akutvård. De flyttas nu till andra avdelningar. Enligt Lehtonen har det inträffade inte någon inverkan på sjukhusets övriga verksamhet.
- C-byggnaden används främst för rehabilitering och omsorg och således fanns där ingen i behov av intensivvård. På det sättet hade vi tur i oturen, säger Lehtonen.
Enligt räddningschef Karl Nordlund är orsaken till rökutvecklingen en mindre brand som uppstått i takkonstruktionen.
- I samband med att man har lagt nya filtar på taket till byggnaden och de har värmts upp för att fästa har det tagit eld i träskivor nära ventilationens luftintag.
Enligt honom är det för tidigt att säga hur snart verksamheten i byggnaden kan återupptas.
- Så vitt jag kan se med blotta ögat har inga allvarligare skador uppstått, men det finns en risk för rökskador. Eventuellt räcker det med att vi ventilerar, men det är för tidigt att säga.

Fler Nyheter

Rättegång om dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Tomas Tornefjell rapporterar om rättegången:
I dag inledde Ålands tingsrätt rättegången mot en man som är åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande i samband med en krock mellan en paketbil och en motorcykel där motorcykelföraren avled omedelbart. Olyckan inträffade på Sundsvägen i Finström i september 2017.

Åland hördes av regeringsbildare

Lantrådet Katrin Sjögren:
-Vi betonade att det är viktigt att vi kommunicerar och har en dialog, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) med relationen till den tidigare finländska regeringen i färskt minne. Landskapsregeringen träffade partiledarna i de blivande regeringspartierna i Helsingfors idag.

PAF ersätter de drabbade företagarna-kollegan slipper betala

Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz och vd Christer Fahlstedt om beslutet (från Åland idag)
Paf har valt att erbjuda alla de 15 drabbade företagarna en återbetalning av de pengar som bokförerskan har stulit av dem. Den totala summan som Paf erbjuder sig att återbetala till de drabbade företagen är cirka 780 000 euro. Det här meddelar PAF i ett pressmeddelande.

Domstolshandling klistrades upp på stan

Polisen har fått in en anmälan efter att handlingar från en dom om barnpornografi i dag klistrades upp på en plats i centrum av Mariehamn. Bland annat framgick den dömdes namn.

Snart står Åland utan landskapsläkare

Emad Afrasiabi fortsätter inte som landskapsläkare. Det står klart i samband med att den sex månader långa prövotiden går mot sitt slut.

PAF: "Vi hoppas nu kunna stänga det här fallet"

Styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz:
Under morgonen gick PAF ut med sitt beslut om att återbetala de pengar som förskingrades mellan 2019 och 2012. Sammanlagt 780 000 euro förskingrades och den största delen av summan spelades bort på PAFs olika spel, men spelbolaget har också beslutat att täcka även de pengar som stals men inte användes till spel.

Villkorligt straff för grov rattfylla

En man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri efter att ha kört bil från Skarpansvägen till Mattishallens parkering med 0,92 mg/l alkohol i...

IFK firar 100 år på muséet

Christer Björkman om utställningen:
I år firar föreningen IFK Mariehamn 100 år, det firas bland annat med en specialutställning på Ålands konsthistoriska museum med vernissage på torsdag.

Idag kommer beslut om eventuella PAF-ersättningar

PAF ger idag besked om eventuell återbetalning till drabbade företagare i bokföringshärvan.