• Camilla Gunell är positiv till bussar som går på fiskdiesel men kan inte uttala sig om hurvida det skulle vara möjligt med en ny rutt Mariehamn-Godby. Foto: Emma Lindvall.
Miljöminister Camilla Gunell
En längre intervju med miljöminister Camilla Gunell (från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 19 mars, 2019 - 15:41, uppdaterad: tisdag, 19 mars, 2019 - 17:19

Miljöministern vill satsa på bättre kollektivtrafik

I går berättade vi att bussbolaget Röde Orm har ansökt hos landskapsregeringen om att starta en snabblinje mellan Mariehamn och Godby med buss.

Deras förslag är att linjen ska köras med deras bussar som drivs med fiskdiesel. På det sättet så blir det en miljöåtgärd om man får ner antalet bilar som kör mellan Godby och stan varje dag.

- Jag tar tacksamt emot alla goda förslag. På sikt ska vi ha bättre kollektivtrafik på Åland, säger miljöminister Camilla Gunell.

Hon säger att upphandlingar alltid måste göras och att ett bussbolag inte kan få förtur före något annat. En förändring för framtiden är att det ska komma en ny kollektivtrafiklag och att det då kommer att finnas en gemensam myndighet för kollektivtrafik som gör alla upphandlingar.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...