• Magnus Eriksson. Arkivfoto: Jonathan Borg.
Miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson om läget just nu:
Ett längre inslag med Magnus Eriksson (från Åland idag):
Publicerad: torsdag, 13 juni, 2019 - 14:16, uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2019 - 17:09

Mikroplaster i livsmedel ett problem - "nanoplaster största utmaningen"

Den genomsnittliga människan får i sig fem gram plast i veckan, lika mycket som ett bankkort. Det visar en uppmärksammad rapport från Världsnaturfonden i samarbete med University of Newcastle.

Mikroplaster i dricksvattnet är en av de största bovarna bakom vårt plastintag, men även salt, öl och skaldjur kan innehålla plas. Men hur väl stämmer det här resultatet egentligen på Åland? Ålands Radio frågade Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

Han påpekar att läget i Norden långt ifrån är värst.

-Men vi ska ta rapporten seriöst så tillvida att plast inte ska finnas i livsmedel, säger Magnus Eriksson och tillägger att det just nu forskas i närregionerna vilket kan ge mer exakt fakta hur det ser ut lokalt på Åland.

Fler Nyheter

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.

800.000 till projekt som inventerar åländsk vattenmiljö

En längre intervju med specialforskaren i miljö- och marinbiologi Sonja Salovius-Laurén (från Åland idag)
Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi har beviljats finansiering för att inventera den åländska undervattensnaturen. Projektets budget uppgår till närmare 800.000 euro.

Byggfirma stämmer museum efter obetalda Pommern-fakturor

Byggentreprenören Hans Mattsson ab stämmer stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum. Orsaken är obetalda fakturor på drygt 280.000 euro i samband med ombyggnaden av museifartyget Pommerns besöksdäck, ramper, barlastlår och serviceutrymmen. Det här framgår av en stämningsansökan som inkommit till Ålands tingsrätt.

Revisorer kritiserar Lemlands ärendehantering

Lemlands kommun har inte en enhetlig rutin för hur kommunen behandlar sina ärenden.