Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 augusti, 2019 - 13:22Uppdaterad: fredag, 9 augusti, 2019 - 17:26
  • Mikroavbrotten kan vara särskilt skadliga för hemelektroniken. Foto: Rasmus Lindqvist.

Mikroavbrotten påfrestande för hemelektroniken

Den senaste tiden har Åland drabbats av ett flertal strömavbrott. De flesta av avbrotten har varit så kallade mikroavbrott vilket innebär att elen försvinner under en kortare period, vanligtivs en eller ett par sekunder. Men det har även skett längre strömavbrott.

De korta strömavbrotten är särskilt påfrestande för hemelektroniken och Peter Jansson, varuhuschef på Elgiganten på Åland, säger att man har märkt av en ökning gällande antalet skadade el-apparater.

- Det är ingen garantifråga när det gäller skador orsakade av åska eller strömavbrott utan då är det försäkringsbolaget man får kontakta, säger han.

Den senaste tidens avbrott beror på åskan säger Jan Lindgrén elnätschef på Ålands Elandelslag.

- Det är överspänningar i ledningarna som leds bort via ventilavledare som gör att det blir avbrott. Tyvärr måste man leva med dem här avbrotten orskade av åskan, berättar Lindgrén.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »