• Peter Söderström föreläser om mäns våld. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Peter Sandström anser att #metoo-rörelsen inkluderar våld som män utsätts för:
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 11:48, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 12:35

”#Metoo-rörelsen inkluderar våld mot män”

#Metoorörelsen har för alltid förändrat vårt samhälle. Det anser sociologen och fritidspedagogen Peter Söderström som just nu gästar Åland och föreläser om mäns våld.

- Det finns en risk att man inte kan hålla samma styrka i rörelsen under lång tid, men den har redan fått ett enormt genomslag och blivit en politisk fråga, säger Peter Söderström.

Han anser att rörelsen också i högsta grad inkluderar sådant våld som män blir utsatta för.

- Mäns våld mot andra män hänger ihop med vad män gör mot kvinnor och barn. Det handlar om starka normer och en hård, destruktiv maskulin kultur där män också utövar våld mot andra män och blir offer.

Till dem som tycker att det börjar räcka med #metoo rörelsen vill han säga att den bara har börjat.

- I den finns en enorm kraft i och med de flesta män inte är våldsverkare och har chansen att skapa ett samhälle fritt från våld.

Arrangör av föreläsningarna som vänder sig till allmänheten och dem som jobbar med barn och unga är landskapsregeringen.

 

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.