• Peter Söderström föreläser om mäns våld. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Peter Sandström anser att #metoo-rörelsen inkluderar våld som män utsätts för:
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 11:48, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 12:35

”#Metoo-rörelsen inkluderar våld mot män”

#Metoorörelsen har för alltid förändrat vårt samhälle. Det anser sociologen och fritidspedagogen Peter Söderström som just nu gästar Åland och föreläser om mäns våld.

- Det finns en risk att man inte kan hålla samma styrka i rörelsen under lång tid, men den har redan fått ett enormt genomslag och blivit en politisk fråga, säger Peter Söderström.

Han anser att rörelsen också i högsta grad inkluderar sådant våld som män blir utsatta för.

- Mäns våld mot andra män hänger ihop med vad män gör mot kvinnor och barn. Det handlar om starka normer och en hård, destruktiv maskulin kultur där män också utövar våld mot andra män och blir offer.

Till dem som tycker att det börjar räcka med #metoo rörelsen vill han säga att den bara har börjat.

- I den finns en enorm kraft i och med de flesta män inte är våldsverkare och har chansen att skapa ett samhälle fritt från våld.

Arrangör av föreläsningarna som vänder sig till allmänheten och dem som jobbar med barn och unga är landskapsregeringen.

 

Fler Nyheter

Läget lugnt för Haraldsbyfabrikens framtid

Fabrikschef Christer Söderström intervjuas av Martina Eriksson
-Vi behöver inte längre gå runt och fundera på om vi ska läggas ner, idag anses vi som en duktig del av Orkla. Det säger Christer Söderström som är fabrikschef för chipsfabriken i Haraldsby.

Tillägg för omsorg i Lumparland

Kommunfullmäktige i Lumparland har nu godkänt ett tilläggsanslag på drygt 53.000 euro som socialnämnden hade äskat om.

Svar om övergödda träsket Träsk

Utbyggnaden av avloppsledningsnätet i Sund är ett sätt att förbättra situationen i det övergödda träsket Träsk. Det framgår av kommunstyrelsens svar på en skrivelse där kommunen uppmanas engagera sig i ärendet.

”Det brinner i knutarna"

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
Fortfarande finns ingen färdig proposition, det vill säga ett förslag, till nytt ekonomiskt system för Åland. -Men det brinner i knutarna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tufft för stadens köpmän

Michele Ferrari och Jonathan Käld
Det blev en en lång diskussion på FB-gruppen Åland ekonomi efter lantrådet Katrin Sjögrens inlägg om situationen för stadens köpmän.

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.

Inget behov att göra Annagården till institution

Föglö har i dag inget behov av fler institutionsplatser och att helt göra om det effektiviserade serviceboendet Annagården till ett institutionsboende är inte aktuellt.

Stan förbereder sig för värmeböljor

Beredskapen inför varma somrar var en av sakerna som diskuterades när social- och infrastrukturnämnden i Mariehamn höll ett gemensamt möte i tisdags.

Ska Ytternäs skola byggas ut?

Bildningsdirektör Kjell Nilsson om de nya behoven (från Åland idag)
Kjell Nilsson, bildningsdirektör i Mariehamn, föreslår inför nämnden att det ska påbörjas en förstudie av utbyggnadsmöjligheter av Ytternäs skola.