Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 oktober, 2019 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 17 oktober, 2019 - 06:01
  • Den åländska brottsligheten är svår att forska kring eftersom det inte finns så mycket statistik. Det menar forskaren Agneta Mallén.

Mer statistik behövs kring kriminaliteten på Åland

Det behövs mer forskning och mer statistik om kriminalitet och kriminalitetskontroll på Åland säger Agneta Mallén, filosofie doktor i sociologi och universitetslektor på Lunds universitet.

Hon är med i en forskargrupp som nyligen publicerat en studie som jämför kriminalitet och kriminalitetskontroll på Åland, Färöarna, Island och Grönland.

–Det finns ingen separat statistik gällande Åland och inte heller några studier gällande kriminalitet på Åland. Det är ett spännande samhälle, andelen anmälda brott har varit 3000 per år de senaste tio åren. Som kriminolog är det intressant, är det verkligen så bra som det ser ut, säger Mallén.

Nu ska hon undersöka Åland vidare då hon fått finansiering för mer forskning av lagtingets jubileumsfond.

–Jag ska intervjua de sex åländska fångar som idag avtjänar fängelsestraff och jag är definitivt intresserad av att titta vidare på kriminaliteten på Åland, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »