• Marcus Måtar vid ett annat tillfälle. Arkivfoto: Ulf Weman.
Publicerad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:09, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:09

Måtar: Fastighetsverket ljög i media

Juristen Marcus Måtar, ombud för Donalds arkitekter ab, uppmanar landskapsregeringen och Landskapets fastighetsverk att gå ut med ett offentligt tillrättaläggande.

I en skrivelse till landskapsregeringen påstår Marcus Måtar att det är bevisbart att fastighetsverkets vd och styrelse under det senaste året framfört totalt elva osanningar i tidningen Nya Åland, alla med anknytning till fastighetsverkets upphandlingar. Fokus ligger på fastighetsverkets tilldelningsbeslut för geriatriska kliniken på ÅHS hösten 2018. Bland annat skriver Måtar att det kan ledas i bevis att projektchefen redan 2013 måste ha känt till att den konsult som fastighetsverket senare anlitade var anställd hos projektchefens närståendes företag och att även vd Stefan Rumander kände till detta sedan 2017, över ett år innan tilldelningsbeslutet. Rumander har nekat till kännedom i en kommentar i Nya Åland.

Landskapsregeringen har tidigare presenterat en utredning av fastighetsverkets handlande som inte visar på några allvarliga brister såsom jäv, men Måtar och Donalds arkitekter nöjer sig alltså inte med den utredningen utan kräver nu ett tillrättaläggande.

Fler Nyheter

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Runar Karlsson och Wille Valve
Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

Efterlyser samordning av fisketransporter

Nyhetsnotisen i ljudformat
Finns det konkreta planer på en lösning där inte alla fiskare själva måste transportera sin fisk till Mariehamn?

80-åring smugglade snus

Nyhetsnotisen i ljudformat
En kvinna i 80-års åldern har dömts för lindrigt skattebedrägeri efter att ha fört in 140 dosor snus i landet.

Stormdrabbade i budgeten

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapets budget 2020 ska innehålla ett stödpaket för skogsbrukare för att åtgärda skador efter stormen Alfrida i januari i år.

Ålands köp & sälj stoppades

Peter Grönholm rapporterar
Facebookgruppen Ålands köp & sälj stoppades av Facebook imorse. Anledningen är att Facebook granskar gruppen på grund av försäljning av djur som förekom på sidan.

Rättegång om båtmotorer

Nyhetsnotisen i ljudformat
Rättegången gällande vågen av båtmotorstölder sommaren 2016 inleddes idag. Två män i 25-årsåldern stod åtalade på nio punkter av stöld och försök till stöld.

Holmström blir ny vd på ÅPF

Nyhetsnotisen i ljudformat
Sue Holmström blir ny vd för Ålands producentförbund efter Henry Lindström som går pension.

Jomala sköt upp beslut om räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jomala fullmäktige bordlade ärendet om den gemensamma räddningsmyndigheten än en gång och nu ska fullmäktige ta upp det på sitt nästa möte som är den 12 november.

Skarven och Alfågeln servas för 955.000 euro

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Oy Western Shipyard Ltd dockar och utför reparationsarbeten på m/s Alfågeln för 195.000 euro under 2019.