• Marcus Måtar vid ett annat tillfälle. Arkivfoto: Ulf Weman.
Publicerad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:09, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:09

Måtar: Fastighetsverket ljög i media

Juristen Marcus Måtar, ombud för Donalds arkitekter ab, uppmanar landskapsregeringen och Landskapets fastighetsverk att gå ut med ett offentligt tillrättaläggande.

I en skrivelse till landskapsregeringen påstår Marcus Måtar att det är bevisbart att fastighetsverkets vd och styrelse under det senaste året framfört totalt elva osanningar i tidningen Nya Åland, alla med anknytning till fastighetsverkets upphandlingar. Fokus ligger på fastighetsverkets tilldelningsbeslut för geriatriska kliniken på ÅHS hösten 2018. Bland annat skriver Måtar att det kan ledas i bevis att projektchefen redan 2013 måste ha känt till att den konsult som fastighetsverket senare anlitade var anställd hos projektchefens närståendes företag och att även vd Stefan Rumander kände till detta sedan 2017, över ett år innan tilldelningsbeslutet. Rumander har nekat till kännedom i en kommentar i Nya Åland.

Landskapsregeringen har tidigare presenterat en utredning av fastighetsverkets handlande som inte visar på några allvarliga brister såsom jäv, men Måtar och Donalds arkitekter nöjer sig alltså inte med den utredningen utan kräver nu ett tillrättaläggande.

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.