Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 juni, 2022 - 14:50
  • Många vill se mer vindkraftverk. Arkivbild.

Många vill se utbyggd vindkraft

Drygt 60 procent av ålänningarna vill se ökade satsningar på vindkraft de kommande åren, medan omkring 10 procent anser att Åland ska minska satsningarna på vindkraft eller helt avstå från energikällan. Det här visar en färsk undersökning som Ålands statstik- och utredningsbyrå, Åsub, gjort.

- Men det ålänningar ser som den bästa energikällan är solenergi, säger Tove Fagerström på Åsub.
De som var emot en utbyggnad av den havbaserade vindkraften svarande bland annat att den kan ha en negativ inverkan på fågelliv och övrigt djurliv samt risk för att området inte återställs efter att vindkraftverken tagits ur bruk.
Omkring 30 procent av de svarande uppgav att de inte ser några nackdelar med havsbaserad vindkraft.

Den havsbaserade vindkraftens möjliga fördelar anses av de svarande vara att produktionen är utsläppsfri, inhemsk och förnybar. Ett minskat behov av importerad energi lyfts också fram som en fördel.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »