Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 april, 2020 - 11:19Uppdaterad: torsdag, 2 april, 2020 - 13:16
  • Roland Johanssons RJ Marinservice i Långnäs Lumparland. Foto: Privat.

Många sjösätter båten tidigare än normalt

Båtsäsongen har inletts ungefär en månad tidigare än normalt. Det säger Roland Johansson och Andreas Danielsson som båda driver varv och båthotell.

Den milda vintern, den annalkande påsken och det rådande undantagstillståndet har bäddat för att många nu vill sjösätta sina båtar.

-Många längtar nog i dessa tider att få komma ut till sina stugor och få dra efter andan, säger Roland Johansson som driver RJ Marinservice i Långnäs Lumparland.

Andreas Danielsson från Vårdö båtvarv och vinterförvaring instämmer.

-Sådana som är hemma nu på grund av coronaviruset vill ha sin båt i sjön och lägga nät.

Men Andreas Danielsson säger samtidigt att en hel del båtar, vars ägare bor i riket eller Sverige och som ofta inleder båtsäsongen tidigt, nu får stå i sitt förvar längre än normalt.

Ålands sjöbevakningsstation gick i förra veckan ut med rekommendationerna om att undvika båtlivet tills vidare.

-Det är klart att vi ska lyssna på gränsbevakningen – långa båtfärder är kanske inte är det bästa. Men att lägga nät och utflykter på dagarna, då är sannolikheten för skada inte så stor, kommenterar Andreas Danielsson.

Tack vare Ålands sjöräddningssällskap, som nu har full beredskap, menar både han och Roland Johansson att Åland har det gott ställt gällande undsättningsmöjligheterna till sjöss.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »