• NextJet, Arkivfoto
Inger Kuitunen intervjuas:
Inger Kuitunen intervjuas av Hasse Persson-Bru (från Åland idag)
Österrikiska fisketurister missar hemfärden (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 17 maj, 2018 - 15:10, uppdaterad: torsdag, 17 maj, 2018 - 17:24

Många patienter i kläm efter NextJets konkurs

Många ÅHS-patienter som skulle få någon form av behandling i Åbo hamnar i kläm efter att NextJet gått i konkurs.

Det rör sig om allt från cancerpatienter till sådana som till exempel skulle på läkarbesök till olika kliniker. Även de som skulle göra magnetundersökningar eller så kallade KUB-test i samband med graviditet har drabbats.

-Det har varit kaotiskt sedan konkursen blev ett faktum, berättar Inger Kuitunen som är transportkoordinator vid ÅHS och som koordinerar patienternas resor.

-I går fick många patienter i stället ta färjan hem, säger Inger Kuitunen.

Dagligen är det i snitt 6-7 patienter som utnyttjat NextJet-flyget som transportmöjlighet tur-retur till Åbo. NextJet har haft ett fullmaktsavtal med FPA.

- För patienternas skull behövs ett nytt avtal med en transportproducent som har fullmaktsavtal med FPA. Annars kan det slå hårt ekonomiskt mot patienterna, säger Inger Kuitunen.

Det är inte bara patienter som drabbas. Även alldeles vanliga turister får se sig om efter alternativa färdvägar hem. 

Fler Nyheter

Havsgatan stängs av

Havsgatan skall byggas om och för tillfället pågår grävningsarbeten för byte av vatten och avloppsledningar i korsningen Havsgatan och Skillnadsgatan.

Näringslivet skriver till LR om Föglötunnel

Ålands näringsliv har lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen där man önskar att upphandlingen för trafiklösningen till Föglö breddas så att man även inkluderar andra trafiklösningar än färjor, till exempel tunnelalternativet.

”Oroande trend” att hotellövernattningarna minskar

Det har gjorts färre hotellövernattningar på Åland hittills i år jämfört med 2017. Åsubs statistik visar att de 14 hotell som ingår i granskningen haft 182.970 övernattningar hittills i år, och det är en minskning med närmare fyra procent jämfört med fjolårets första nio månader.

Äldreomsorgen i Saltvik dyrare än väntat

Socialnämnden i Saltvik anhåller om 147.000 euro i tillläggsanslag eftersom kostnaderna för äldreomsorgen blivit högre än vad kommunen budgeterat för i år.

Karelen, Karelen i Åbo

Förreställningen Karelen, Karelen gästade i helgen Åbo svenska teater där de två sista föreställningarna gavs.

EU-ministrar lyssnade artigt på lantråd och kansliminister

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
-De lyssnade artigt och kontstaterade att ärendet nu ligger hos riksdagen, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) om morgonens möte med regeringens EU-ministrar om Ålands krav på en EU-parlamentsplats. Lantrådet och kansliminister Nina Fellman (S) träffade regeringen och det var tredje gången som Åland hördes i frågan.

Nya regler för råttgift

Benny Perokorpi intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Nya regler har gjort det svårare att få tag på råttgift. För tillfället är det dessutom brist på giftet i hela landet på grund av att en av leverantörerna haft tekniska problem.

Fullt upp för kommunutredare, men tidtabellen håller

Marcus Henricson intervjuas av Owe Sjöblom
Kommunutredarna som tar fram ett faktabaserat underlag för den planerade kommunindelningen har kommit så långt som dom hade planerat att göra vid den här tidpunkten.

Nytt avtal med Gävleorkester

Landskapsregeringen har tecknat ett nytt tvåårigt avtal med Gävle konserthus och symfoniorkester.