Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 april, 2020 - 19:00Uppdaterad: onsdag, 29 april, 2020 - 09:35

Många kontaktar Optinova för hjälp med skyddsutrustning

Olika instanser från mellan tio och tolv länder som har behov av skyddsutrustning har kontaktat Optinova, uppger företagets vd Anders Wiklund.

-Det finns ett skriande behov av all utrustning som fyller kvalitetskraven, säger han.

Om dessa nya kontakter kommer att leda till nya samarbeten kan Wiklund i nuläget inte svara på.

Som Ålands Radio har rapporterat om erbjöd Godbybaserade Optinova Försörjningsberedskapscentralen FBC att via sina kontakter i Kina skaffa fram skyddsutrustning till sjukvården. Nu har FBC slutit ett avtal med ett företag, men det är inte med Optinova eller ett av deras partnerföretag.

-Men vi har en etablerad dialog med dem om vilka möjligheter som finns, säger Wiklund.

Han uppger att dialogen har förbättrats betydligt allt sedan att FBC:s ledning byttes ut. Tidigare i april avgick den tidigare vd:n Tomi Lounema efter att myndigheten köpt undermåliga ansiktsmasker för 10 miljoner euro

Wiklund förtydligar att Optinova inte kommer att ingå avtal om skyddsutrustningsleverenser, men att företaget kan hjälpa samhället genom att förmedla sina ”starka kontakter”.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »