Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 april, 2020 - 09:26Uppdaterad: torsdag, 2 april, 2020 - 13:08

Många är arbetslösa

Coronasituationen har stora konsekvenser på sysselsättningsläget på Åland med många arbetslösa.

Situationen på arbetsmarknaden kan närmast jämföras med 1990-talets recession. Det relativa arbetslöshetstalet i mars var i genomsnitt 8,5 procent. Ifjol var siffran 3,6 procent under samma månad. För kvinnorna var det relativa arbetslöshetstalet 7,7 procent medan det var 9,2 procent för männen.

Det kan poängteras att i arbetslöshetsstatistiken definieras dels arbetslösa arbetssökande och dels permitterade personer som arbetslösa. Även om antalet arbetslösa arbetssökande har ökat jämfört med föregående månad så är den stora skillnaden den kraftiga ökningen av permitterade personer. De permitterade personerna har fortfarande en arbetsgivare även om de för tillfället saknar arbete. I mars var 659 personer permitterade arbetstagare. Jämfört med mars 2019 är det en ökning med 648 personer. Ungefär 32 procent av de arbetssökande personerna var arbetslösa, 646 personer, detta är i sin tur är en ökning med 115 personer jämfört med mars 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »