• Arkivfoto: Malin Lundberg.
Nelly Björkqvist rapporterar om rättegången:
Publicerad: torsdag, 13 juni, 2019 - 12:34, uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2019 - 14:51

Man åtalad för försök till dråp

Idag hölls en rättegång i Ålands tingsrätt mot en man som stod åtalad för försök till dråp, försök till grov misshandel alternativt misshandel samt äventyrande av trafiksäkerheten.

Det var i juni 2018 som den åtalade ska ha kört ut på Nygatan från en parkering i centrala Mariehamn. Han körde rakt in i en man med flit och sedan krockade med en buss. Mannen som blivit påkörd ska då ha flugit upp på den tilltalades motorhuv och krossat vindrutan med sin armbåge. Efter incidenten körde den åtalade därifrån.

Åklagaren yrkar på att den åtalade ska betala skadestånd till mannen för sveda och värk, samt ersätta staten för eventuella kostnader. Detta utöver yrkande på körförbud och även de sjukvårdskostnader som uppstått för den påkörde mannen i samband med incidenten. Den åtalade bestrider alla åtalspunkter och menar att han inte gjort sig skyldig till något brott, då han inte med mening försökt att skada någon.

Fler Nyheter

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.