Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 februari, 2021 - 10:14Uppdaterad: fredag, 12 februari, 2021 - 12:12
  • Arkivbild på vindkraftverk i Nyhamn, Lemland. Foto: Niklas Grönholm.

LR tror på storskalig vindkraft till havs

Landskapsregeringen har inlett ett samarbete med Villmanstrands tekniska universitet som ska ta fram en plan för hur man ska kunna genomföra visionen om storskalig havsbaserad vindkraft på Åland.

Visionen är att det ska bli gränsöverskridande elanslutningar mellan Finland och Sverige som i förlängningen inkluderar en överföring av el till det nordiska elnätet. En betydande del av den producerade elen kan omvandlas till andra energiformer som exempelvis vätgas eller metanol.

Om visionen blir verklighet kan det bli fler än 500 vindkraftverk på områden om cirka 1.000 kvadratkilometer. Man har redan identifierat havsområden söder och norr om Åland som anses lämpliga för denna typ av storskalig vindkraft.

Landskapsregeringen ser storskalig vindkraft till havs som en framtida ekonomisk del av det åländska samhället och som ett intressant utvecklingsområde, skriver man i ett pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »